Dit is een verhaal uit ca. 1972.

Foto Reportage Joris Smits

Chauffeur; Joris Smits

Heeft U een foto reportage, stuur Uw reportage naar Noordelijk Transport

Soms dan schiet je ineens weer wat te binnen over dingen die zo’n 30 – 40 jaar geleden zijn gebeurt. Ik werkte toen bij Puma – Warffum en reed onder de regie van NVO – Groningen waar Bert Kuiper toen nog de scepter zwaaide. Links onder mijn eerste Scania 76 Semi frontstuur bij Puma, daarnaast de Scania 110 en rechts de Scania 110 Super van Willem Woudstra.

Puma      Puma       Puma

Bert Kuiper was één van de planners die je nooit weer vergeet, hij kon onmogelijk uit de hoek komen maar bleef altijd achter z’n chauffeurs staan, overleg was altijd mogelijk en dat was bij latere planners uitgezondert bij Lommerts wel anders. Bij NVO heb ik nooit weer een planner meegemaakt die rekening met een chauffeur hield, bel je baas maar was het stereotype antwoord altijd, alsof die een extra chauffeur uit de mouw kon schudden. Ik wil echt niet zeggen dat vroeger alles beter was, verre van dat maar gemoedelijker was het zeker. NVO en Lommerts leefden op voet van oorlog in die tijd maar de chauffeurs onderling waren de beste maatjes en hielpen elkaar, tegenwoordig rijdt iedereen gewoon door als je met pech staat. Nooit gezien heet dat dan. In gedachten zie ik als ik even nadenk al die oude maten zo weer voor me en het vreemde is dan dat je dan de namen niet meer weet, tenminste dat heb ik.

Maar sommige mensen vergeet je nooit meer, b.v. Jan Nieuwenhuis uit Wehe–Den Hoorn die chauffeur was bij Douma – Leens en wereld kampioen kaarten was in onze ogen. Jan kaartte altijd van s'morgens vroeg tot s'avonds laat. De linker foto is een combi die nog voor het NVO tijdperk is genomen, daarnaast de Volvo van Wessel Schuitema en daarnaast de DAF van Hidde Smits.

Douma       Douma       Douma

Wessel Schuitema heeft na het einde van Douma tot zijn vut bij Frans Maas, Groningen gereden. Zijn zoon heeft daarna het stokje over genomen als chauffeur bij Frans Maas en is nu eigen rijder bij NVO , met een een prachtige DAF XF waar Vader Schuitema ook nog graag een ritje mee maakt. Een man als Arie van Dam uit Siddeburen die bij Lommerts reed op Scandinavie was ook iemand die je nooit weer vergeet, z’n altijd rake uitspraken kan ik me nog best voor de geest halen en als we s’avonds elkaar eens troffen in één of ander chauffeurs café kwam het er later op de avond altijd op uit dat Arie zei, Nog ain klokje en den op berre. Veel te vroeg overleden, geveld door kanker, in mijn herinnering een geweldige kameraad waar ik veel mee heb gelachen. De Gebroeders Boerema uit Uithuizermeeden waarvan Klaas, die ook veel te vroeg overleden is aan de gevreesde ziekte, een man die heel rechtlijnig was hij mocht je of hij mocht je niet die ook graag een klokje luste en broer Richter die drankvrij was, maar hij schreef altijd op wat we hadden gedronken zodat de barkeeper nooit te veel rekende, het schiet je zo maar te binnen Japie en Beno van Gebr. Greving hadden toen beide een lijndienst op Zweden, altijd feest met die knapen. Mijn broer Hidde die toen nog bij Douma op een oude Henschel, later op een DAF reed. Links onder de DAF van Schuitema, daarnaast zien we voor de Volvo van Lommerts links; Arie van Dam en rechts Henk Meier en rechts de Volvo combi van Klaas Boerema

Schuitema      Lommerts    & Boerema

Germ Arkema die ook bij Puma reed en een fijne collega was, is later gevangenis bewaker geworden. Lammert ééntand reed bij Kroon – Assen ook zo'n makker waar je van alles mee beleefde. Abbas uit Finsterwolde die van zich zelf altijd zei de grootste communist van Finsterwolde te zijn, altijd iedere morgen op zijn praatstoel zat bij Bertus Bruins in de keet, wat een kerel was dat, altijd lachen als hij met zijn wandelstok zwaaide, Brul ook altijd aanwezig bij Bertus Bruins, Brul had ook de Gebroeders Bever als chauffeur, ze zaten op één auto en de ene reed jaren en jaren zonder rijbewijs, ik zie ze zo nog voor me. Die goeie ouwe tijd had natuurlijk ook zo z'n beperkingen maar ja naarmate je ouder wordt herinner je je meestal alleen maar prettige voorvallen, dat je b.v. als het regende en hard waaide met geen mogelijkheid een zijkant open kon maken met die ouderwetse zeilen die zwaar als lood werden bij regen of dat je een trailer vol witte kool moest laden met de hand, 10 kolen in een net, netje voor netje kreeg je in je handen die er na het laden vreemd uitzagen met afgebroken nagels. Nee dat vergeet je niet maar stop je weg en je denkt liever aan die gezellige avonden aan de bar van een Ferry of een avondje stappen in Hamburg wat in die jaren nog kon, de huidige generatie chauffeurs heeft geen idee meer waar de Reeperbahn of Fischmarkt is gelegen. Wij van de oude generatie best wel. Links onder een oude OM combi van Abbas, daarnaast een oude Volvo van Brul en een foto van de Reeperbahn.

Abbas       Brul       Reperbahn

Copyright November 2007 Joris Smits