foto

Noordelijk Transport

Hier vindt U NOB maandblad knipsels uit 1954-1960 en een krantenknipsel uit een krant van 10 April 1952 waar we mee beginnen. Een leuke bijkomstigheid is dat genoemde Reinder Reinsma de Grootvader is van de huidige regio Noord manager van de TLN ook een Reinder Reinsma. Dat hij de transport geschiedenis een warm hart toe draagt blijkt wel uit het feit dat hij het krantenknipsel aan mij afstond om het te copieëren aan de aardige verzameling oude foto´s die hij in de loop der jaren verzamelde.

Foto

Jan Westra van Westra Internationaal Transport bracht mij een hele stapel bladen van wat vroeger heette NOB oftewel Nederlandse Organisatie Beroeps Vervoer en dus leek het mij wel leuk om zo nu en dan iets uit deze bladen hier te publiceren. Voor elke jaargang kunt U op onderstaande blokjes klikken en voorlopig kunnen we wel vooruit want de stapel beslaat ook nog 1970 -1980 en een groot gedeelte van de 80er jaren.

In de 50er jaren was er in een vrachtwagen geen plaats voor een auto radio, het waren witte raven die een radio aan boord hadden en dan was het apparaat ook nog vaker stuk dan heel, door het gehobbel gingen de lampen heel vaak stuk. In die tijd waren er nog geen transistors trouwens ook geen FM nee alleen de middengolf was te beluisteren. Maar in ongeveer 1959-1960 kwamen er toch steeds meer vrachtwagens met radio op de weg en vooral de bekende Blaupunkt autoradio's waren heel populair bij de heren truckers. Daaronder een foto uit 1954 van de snelweg Apeldoorn - Arnhem.

Foto Foto

Tussen al die oude bladen kwam ik één tegen uit 1954 met daarin veel advertenties van te koop aangeboden leger trucks die allen uit de Amerikaanse leger dump kwamen, GMC was een merk dat vooral in de kipper transporten een grote naam had maar werd ook gebruikt voor lange afstand transporten. Het was goed dat de benzine goedkoop was in die tijd en van kwartjes van Kok had niemand nog ooit gehoord, naast een advertentie foto uit die tijd kwam ik ook nog een jubileum tegen.

Foto Foto Foto

Copyright November 2007
Joris Smits